- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki:
2 duże cukinie
sól
Farsz mięsny:
600 g mięsa wieprzowego mielonego
100 ml przecieru pomidorowego
40 g pistacji
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki masła
3 łyżki mielonych otrąb *
pieprz czarny
sól
Beszamel:
600 ml mleka 3,2%
50 g masła
50 g mąki pszennej
świeżo otarta gałka muszkatołowa
2 łyżki parmezanu
2 łyżki posiekanej bazylii
pieprz biały
sól
Dodatkowo:
2-3 łyżki sera żółtego
Przepis
Cukinia:
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.
Beszamel:
W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec dodajemy bazylię, parmezan i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
Farsz mięsny:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, posiekane pistacje, podsmażone warzywa i pozostałe przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki wielkości śliwek. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy beszamel i układamy pulpeciki zachowując niewielkie odstępy. Sos powinien sięgać do połowy pulpecików. Miejsca pomiędzy pulpecikami posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20-30 minut. Pulpeciki podajemy ze świeżą bagietką lub ziemniakami.
* można zastąpić bułką tartą