Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Małgorzata
Obiad
25.07.2015 19:23
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki:

2 duże cukinie

sól

Farsz mięsny:

600 g mięsa wieprzowego mielonego

100 ml przecieru pomidorowego

40 g pistacji

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 jajko

2 łyżki masła

3 łyżki mielonych otrąb *

pieprz czarny

sól

Beszamel:

600 ml mleka 3,2%

50 g masła

50 g mąki pszennej

świeżo otarta gałka muszkatołowa

2 łyżki parmezanu

2 łyżki posiekanej bazylii

pieprz biały

sól

Dodatkowo:

2-3 łyżki sera żółtego

Przepis

Cukinia:

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.

Beszamel:

W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec dodajemy bazylię, parmezan i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.

Farsz mięsny:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, posiekane pistacje, podsmażone warzywa i pozostałe przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki wielkości śliwek. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy beszamel i układamy pulpeciki zachowując niewielkie odstępy. Sos powinien sięgać do połowy pulpecików. Miejsca pomiędzy pulpecikami posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20-30 minut. Pulpeciki podajemy ze świeżą bagietką lub ziemniakami.

* można zastąpić bułką tartą