Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Małgorzata
Zupy
25.07.2015 19:27
Krem z czerwonej soczewicy i marchewki
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

200 g czerwonej soczewicy

4 średnie marchewki

1 średnia cebula

2 cm świeżego imbiru

6 łyżek passaty pomidorowej

1,5 litra bulionu drobiowego*

200 ml mleka

2-3 łyżki masła

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

pieprz czarny

sól morska

Dodatkowo:

natka pietruszki

jogurt naturalny

Przepis

Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając. Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blenderujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.

* można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego