- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
4 średnie marchewki
1 średnia cebula
2 cm świeżego imbiru
6 łyżek passaty pomidorowej
1,5 litra bulionu drobiowego*
200 ml mleka
2-3 łyżki masła
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
pieprz czarny
sól morska
Dodatkowo:
natka pietruszki
jogurt naturalny
Przepis
Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając. Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blenderujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.
* można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego