Przepis
SKŁADNIKI:
krem custard:
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
miąższ z laski wanilii lub 3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka masła
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
crumble:
100 gram mąki pełnoziarnistej
50 gram masła
30 gram brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
cytryna 1/2 szt
ciasto:mąka 300 g
cukier 3 łyżki
masło 100 g
jajka 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier z wanilią 1 łyżeczka
owoce:
kiwi 1 szt
truskawki 5 szt
mandarynka 2 szt
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z cukrem białym i waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajka oraz ciepłe- miękkie masło. Z składników wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Przygotować krem custard: w misce połączyć 3 łyżki mąki, 3 żółtka oraz 100 ml mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek (można użyć miksera). Pozostałe 400 ml mleka zagotować wraz z dodatkiem cukru, łyżki masła oraz miąższu z laski wanilii. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 3 minut. Następnie wlać pozostałe mleko z mąką i żółtkiem i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje. Na samym końcu dodać sok z połowy cytryny oraz 1 łyżeczką otartej skórki z cytryny. Gotować ok 1 minuty Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, piec 20-25 minut w temp 180 stopni. Pozostawić do przestygnięcia, następnie przelać do tarty krem custard. Owoce umyć i pokroić na kawałki, udekorować ciasto. Serwować dobrze schłodzone. Smacznego:)