- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 25 min
Składniki
Farsz pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek
2 cebule
30-40 dag sera żółtego
sól, pieprz, ketchup
Przepis
Przygotuj ciasto naleśnikowe na 6-7 placków. Ja je robię zawsze „na oko”. Zresztą to nie ma większego znaczenia, jeżeli wyjdzie więcej placków- torcik będzie po prostu wyższy. To nawet lepiej! :)
A farsz?
Nic prostrzego! Przygotuj:
0,5 kg pieczarek
2 cebule
30-40 dag sera żółtego
sól, pieprz, ketchup
Pieczarki potarkuj na tarce o średnich oczkach, cebulkę drobno posiekaj. Podsmaż oba składniki na oleju, duś, aż z pieczarek odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ser także starkuj. Układaj składniki na płaskim talerzu w następujący sposób:
placek naleśnikowy -> farsz pieczarkowy ->ser ->placek naleśnikowy->farsz pieczarkowy ->ser… itd.
Na ostatnim, wierzchnim placku również posyp ser, udekoruj wzorkiem z ketchupu. Wsadź do mikrofali lub piekarnika i zapiecz kilka minut, aż ser się rozpuści i ładnie sklei ze sobą placki. Polecam wystudzić, wtedy będzie się lepiej kroił, aczkolwiek przeważnie od razu zostaje zjedzony ;)
I voilà!