- Czas gotowania: 8 min
- Czas przygotowania: 12 min
Składniki
1 małe avocado
2 jajka
2 pomidory
2 garści szpinaku
mała nać koperku
ząbek czosnku
łodyga selera naciowego
nasiona słonecznika
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Jeśli masz apetyt na avocado i jajko to znaczy, że Twój organizm domaga się uzupełnienia zdrowych tłuszczów i białek. I bardzo dobrze, bo prezentowana sałatka z avocado i jajkiem jest prze-smaczna!
Zawiera zdrowe tłuszcze, których nie musisz się obawiać dbając o sylwetkę. Jedzenie avocado i nasion słonecznika jest bardzo wskazane. Warzywne uzupełnienie w postaci pomidorów, kopru i szpinaku tworzy bardzo dobre połączenie smaków. Nutę podkręca czosnek i sok z cytryny.
1.Obmyj i rozdrobnij świeże liście szpinaku
2.Wydrąż łyżką i pokrój avocado, w między czasie gotując jajka
3.Pokrój pomidory, seler naciowy, koperek i czosnek
4.Dodaj nasiona słonecznika, oliwę z oliwek i przyprawy
5.Obierz ugotowane jajka, pokrój na plastry i dodaj do sałatki. Wymieszaj
Kosztujcie!
.by Jasia.
Polecam nalać do małego naczynia oliwę z oliwek, dodać do niej sól ziołową i drobno pokrojony ząbek czosnku. Zostawić na noc w kuchni, a w ciągu dnia użyć jako sos do sałatki. Oliwa czosnkowa smakuje wyśmienicie