Pasta awokado z jajkiem, papryką i koperkiem

Marta
Śniadania
24.01.2015 9:57
Pasta awokado z jajkiem, papryką i koperkiem

Przepis

Dziś propozycja na śniadanie idealne, na które mogę niestety pozwolić sobie tylko w weekend. Zdrowa i sycąca wersja bezmięsnego śniadania w towarzystwie awokado i jajek. Nawet dla mnie- zdeklarowanego mięsożercy jest to opcja idealna!:)

Składniki:

- 1 duże dojrzałe awokado

- 2 jajka

- 1/3 dużej czerwonej papryki

- mały pęczek koperku

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- sól

- świeżo mielony pieprz

Jajka ugotowałam na wpół twardo- do ciepłej wody włożyłam jajka i gotowałam przez 6 minut od momentu zagotowania się wody. Ostudziłam, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kostkę.

Awokado przekroiłam na pół, usunęłam pestkę i łyżką wydrążyłam miąższ do miseczki. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny i całość razem rozdrobniłam widelcem. Następnie dodałam posiekaną w drobną kosteczkę paprykę, jajka, oliwę i koperek. Całość dokładnie wymieszałam, a na koniec doprawiłam solą i pieprzem.

Podałam na pełnoziarnistej bułce pokrojonej na małe kromeczki.