Przepis
Dziś propozycja na śniadanie idealne, na które mogę niestety pozwolić sobie tylko w weekend. Zdrowa i sycąca wersja bezmięsnego śniadania w towarzystwie awokado i jajek. Nawet dla mnie- zdeklarowanego mięsożercy jest to opcja idealna!:)
Składniki:
- 1 duże dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 1/3 dużej czerwonej papryki
- mały pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Jajka ugotowałam na wpół twardo- do ciepłej wody włożyłam jajka i gotowałam przez 6 minut od momentu zagotowania się wody. Ostudziłam, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kostkę.
Awokado przekroiłam na pół, usunęłam pestkę i łyżką wydrążyłam miąższ do miseczki. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny i całość razem rozdrobniłam widelcem. Następnie dodałam posiekaną w drobną kosteczkę paprykę, jajka, oliwę i koperek. Całość dokładnie wymieszałam, a na koniec doprawiłam solą i pieprzem.
Podałam na pełnoziarnistej bułce pokrojonej na małe kromeczki.