Składniki
1 młoda kapusta średniej wielkości
2 laski chudej kiełbasy
kilka pieczarek
1 czerwona papryka
2 młode marchewki
puszka pomidorów w sosie własnym
2 cebule
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
olej do podsmażenia kiełbasy
koperek
łyżka pikantnego ketchupu
Przepis
Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie przekładamy do kapusty, dodajemy pomidory w sosie własnym i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.szczyptę cukru. Dla zaostrzenia smaku dodaję też trochę pikantnego ketchupu. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.