Lekki bigos z młodej kapusty

Ewelina
Obiad
18.07.2015 11:41
Lekki bigos z młodej kapusty

Składniki

1 młoda kapusta średniej wielkości

2 laski chudej kiełbasy

kilka pieczarek

1 czerwona papryka

2 młode marchewki

puszka pomidorów w sosie własnym

2 cebule

sól

pieprz

liść laurowy

ziele angielskie

olej do podsmażenia kiełbasy

koperek

łyżka pikantnego ketchupu

Przepis

Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie przekładamy do kapusty, dodajemy pomidory w sosie własnym i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.szczyptę cukru. Dla zaostrzenia smaku dodaję też trochę pikantnego ketchupu. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.