Krem z buraków z mlekiem kokosowym

Ewelina
Zupy
18.07.2015 11:38
Krem z buraków z mlekiem kokosowym

Składniki

6 średnich buraków

2 ząbki czosnku

1/2 puszki mleczka kokosowego

3l bulionu drobiowego

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

majeranek

szczypta cukru

posiekany koperek

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut. Upieczone buraki rozwinąć z folii, przestudzić. Zetrzeć na tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość ok. 20 min. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać roztarty majeranek. Posypać koperkiem. Podałam każdą porcję z łyżką buraków startych i przesmażonych na maśle z dodatkiem musztardy meksykańskiej oraz z ziołowymi grzankami.