Składniki
6 średnich buraków
2 ząbki czosnku
1/2 puszki mleczka kokosowego
3l bulionu drobiowego
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
szczypta cukru
posiekany koperek
Przepis
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut. Upieczone buraki rozwinąć z folii, przestudzić. Zetrzeć na tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość ok. 20 min. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać roztarty majeranek. Posypać koperkiem. Podałam każdą porcję z łyżką buraków startych i przesmażonych na maśle z dodatkiem musztardy meksykańskiej oraz z ziołowymi grzankami.