Składniki
5 średnich kalarepek
200g mielonego mięsa
1 jajko
2 łyżki startego żółtego sera
50g ugotowanego ryżu (u mnie ryż curry)
1 łyżka śmietany
tymianek
sól
pieprz
ostra papryka
1 cebula
2 puszki pomidorów w sosie własnym
śmietana 18% (do sosu - do smaku)
posiekany koperek
Przepis
Kalarepy obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20 minut. Po wystudzeniu ścinamy czubek i drążymy środek (łyżeczką lub małym nożykiem). Mięso mielone mieszamy z ryżem, drobno startym serem, jajkiem i przyprawami: tymiankiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Masą mięsną faszerujemy kalarepy. Pomidory blendujemy wraz z posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy (do smaku), jeśli pomidory są mało słodkie dodajemy szczyptę cukru i słodkiej papryki. Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim nasze kalarepy.