Faszerowane kalarepki

Ewelina
Obiad
18.07.2015 11:36
Faszerowane kalarepki

Składniki

5 średnich kalarepek

200g mielonego mięsa

1 jajko

2 łyżki startego żółtego sera

50g ugotowanego ryżu (u mnie ryż curry)

1 łyżka śmietany

tymianek

sól

pieprz

ostra papryka

1 cebula

2 puszki pomidorów w sosie własnym

śmietana 18% (do sosu - do smaku)

posiekany koperek

Przepis

Kalarepy obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20 minut. Po wystudzeniu ścinamy czubek i drążymy środek (łyżeczką lub małym nożykiem). Mięso mielone mieszamy z ryżem, drobno startym serem, jajkiem i przyprawami: tymiankiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Masą mięsną faszerujemy kalarepy. Pomidory blendujemy wraz z posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy (do smaku), jeśli pomidory są mało słodkie dodajemy szczyptę cukru i słodkiej papryki. Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim nasze kalarepy.