Przepis
Składniki:
1 młoda kapusta
2 laski chudej kiełbasy
200g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
olej do podsmażenia kiełbasy
koperek
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie przekładamy do kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem :)