Młoda kapusta z botwinką

Agnieszka
Obiad
19.06.2015 11:23
Młoda kapusta z botwinką
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

kapusta młoda 1 główka

botwinka 1 pęczek

marchew 2 szt

cukinia 1 szt

por 1 duży

cebula 1 duża

pomidory w puszce lub świeże ok 250 g

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

pieprz czarny ziarnisty

sól pieprz czarny mielony

boczek lub kiełbasa

tłuszcz do smażenia

Przepis

Kapustę młodą drobno poszatkować. przełożyć do większego garnka, zalać wodą do 1/4 wysokości kapusty. Lekko podgotować. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, botwinkę opłukać , pokroić, cukinię opłukać, przekroić wzdłuż i następnie na mniejsze kawałki.Warzywa dodać do kapusty, zmniejszyć ogień, dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. W tym czasie pory pokroić w krążki, cebulę w drobniejszą kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę posiekanej dymki. Dołożyć do pozostałych warzyw. Dusić na małym ogniu.

Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, dobrze obsmażyć na tłuszczu. Dodać do warzyw. Zmniejszyć ogień do minimum, jak już kapusta będzie „miękkawa” dodać pomidory. Ewentualnie doprawić do smaku.

Podawać ze świeżym pieczywem