- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
kapusta młoda 1 główka
botwinka 1 pęczek
marchew 2 szt
cukinia 1 szt
por 1 duży
cebula 1 duża
pomidory w puszce lub świeże ok 250 g
ziele angielskie 3 szt
liść laurowy 3 szt
pieprz czarny ziarnisty
sól pieprz czarny mielony
boczek lub kiełbasa
tłuszcz do smażenia
Przepis
Kapustę młodą drobno poszatkować. przełożyć do większego garnka, zalać wodą do 1/4 wysokości kapusty. Lekko podgotować. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, botwinkę opłukać , pokroić, cukinię opłukać, przekroić wzdłuż i następnie na mniejsze kawałki.Warzywa dodać do kapusty, zmniejszyć ogień, dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. W tym czasie pory pokroić w krążki, cebulę w drobniejszą kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę posiekanej dymki. Dołożyć do pozostałych warzyw. Dusić na małym ogniu.
Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, dobrze obsmażyć na tłuszczu. Dodać do warzyw. Zmniejszyć ogień do minimum, jak już kapusta będzie „miękkawa” dodać pomidory. Ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać ze świeżym pieczywem