Składniki
8 jajek
3 łyżki mleka
łyżeczka soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej/ lub pszennej
twaróg naturalny 350 gram
łyżka siemienia lnianego
koperek
natka pietruszki
rzodkiewka stara na dużych oczkach
Przepis
wtorek, 19 maja 2015
Pieczony omlet z ziołowym serkiem
Mam dla Was omlet lekki jak chmurka, delikatny o nieskonczonych możliwościach. U mnie wersja na słono z ziołami i siemieniem lnianym. Można urozmaicać go odając do twarogu łososia wędzonego, groszek, szparagi. Lub na słodko z truskawkami.
Polecam szczegolnie na sniadanie, gdyż robi się go szybko, zamin wstaną domownicy.
„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego…są obecne w mojej kuchni każdego dnia. Dzięki przetworom z mleka dostarczam oranizmowi witaminy i sole mineralne oraz dbam o florę jelitową."
8 jajek
3 łyżki mleka
łyżeczka soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej/ lub pszennej
twaróg naturalny 350 gram
łyżka siemienia lnianego
koperek
natka pietruszki
rzodkiewka stara na dużych oczkach
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij mikserem na sztywno z solą . Żółtka ubij w drugiej misie dodając mleko i mąkę. Dodawaj do masy z żółtek, mleka i mąki po łyżce piany. Mieszaj na bardzo wolnych obrotach. Wysmaruj papier do pieczenia masłem. Weź dużą blachę i wyłóż ją papierem posmarowanym masłem. Wylej ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj. Piecz w 200 stopniach 10-15 minut.
Pozostaw do lekkiego wystygnięcia.
Oderwij papier z omletu, rozprowadź twaróg wymieszany z ziołami, rzodkiewką i siemieniem lnianym. Zroluj. Gotowy omlet pokój w plastry.