Pieczony omlet z ziołowym serkiem

Ewelina
Przekąski
19.06.2015 12:20
Pieczony omlet z ziołowym serkiem

Składniki

8 jajek

3 łyżki mleka

łyżeczka soli

2 łyżki mąki ziemniaczanej/ lub pszennej

twaróg naturalny 350 gram

łyżka siemienia lnianego

koperek

natka pietruszki

rzodkiewka stara na dużych oczkach

Przepis

wtorek, 19 maja 2015

Pieczony omlet z ziołowym serkiem

Mam dla Was omlet lekki jak chmurka, delikatny o nieskonczonych możliwościach. U mnie wersja na słono z ziołami i siemieniem lnianym. Można urozmaicać go odając do twarogu łososia wędzonego, groszek, szparagi. Lub na słodko z truskawkami.

Polecam szczegolnie na sniadanie, gdyż robi się go szybko, zamin wstaną domownicy.

„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego…są obecne w mojej kuchni każdego dnia. Dzięki przetworom z mleka dostarczam oranizmowi witaminy i sole mineralne oraz dbam o florę jelitową."

8 jajek

3 łyżki mleka

łyżeczka soli

2 łyżki mąki ziemniaczanej/ lub pszennej

twaróg naturalny 350 gram

łyżka siemienia lnianego

koperek

natka pietruszki

rzodkiewka stara na dużych oczkach

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij mikserem na sztywno z solą . Żółtka ubij w drugiej misie dodając mleko i mąkę. Dodawaj do masy z żółtek, mleka i mąki po łyżce piany. Mieszaj na bardzo wolnych obrotach. Wysmaruj papier do pieczenia masłem. Weź dużą blachę i wyłóż ją papierem posmarowanym masłem. Wylej ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj. Piecz w 200 stopniach 10-15 minut.

Pozostaw do lekkiego wystygnięcia.

Oderwij papier z omletu, rozprowadź twaróg wymieszany z ziołami, rzodkiewką i siemieniem lnianym. Zroluj. Gotowy omlet pokój w plastry.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną