Kulinaria

Omlet ze szparagami i białym serem

Ewelina

May 6, 2014, 7:19 a.m.

Omlet ze szparagami i białym serem

Składniki

Przepis

Składniki (1 omlet):

2 jajka

kilka szparagów (użyłam samych główek)

gruby plaster białego sera twarogowego

kilka orzechów włoskich

pół łyżki masła

pół łyżki oliwy z oliwek

sól,

odrobina (około pół łyżeczki) płatków chilli

odrobina suszonej bazylii

Przygotowanie:

Na suchej patelni prażymy lekko orzechy włoskie (smażymy kilka minut, aż zaczną pachnieć i leciutko się zrumienią). Zdejmujemy orzechy włoskie i wrzucamy masło oraz oliwę z oliwek, dodajemy na patelnie główki szparagów i smażymy przez ok 5-7 minut, aż będą miękkie. Do miski wbijamy dwa jajka i roztrzepujemy dokładnie widelcem, dodajemy odrobinę soli, płatki chilli oraz bazylię. Kiedy szparagi są gotowe zalewamy je dokładnie jajkami, na wierzch układamy pokruszony biały ser oraz pokruszone, zrumienione orzechy włoskie. Wszystko smażymy, aż masa zetnie się z wierzchu (na wolnym ogniu, najlepiej pod przykrywką, przez kilka minut). Podajemy póki gorące. Wspaniałe, majówkowe śniadanie!

Źródło:

http://www.rynek.webd.pl/omlet-ze-szparagami-i-bialym-serem/