Składniki
Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm;
1 litr mleka
2 duże paczki krakersów
3/4 szk cukru
1/2 litra śmietany kremówki 30-36%
5 dag płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag dobrej jakości masła
1 szklanka mąki pszennej
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
1 puszka kajmaku, polecam zrobić kajmak samemu, bo jest smaczniejszy, a zrobienie zajmuje kilka minut,
Przepis
1. Na suchej patelni prażymy migdały na złoty kolor, studzimy.
2. W połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Drugą połowę mąki gotujemy z cukrem kryształem i waniliowym, gdy zacznie się gotować łączymy z mlekiem z mąką i gotujemy budyń. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem.
3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy na 10-15 minut aby spęczniała i wystygła. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy łyżką, ( nie mikserem!).
4. Formę wykładamy pergaminem, na spodzie układamy krakersy, przykrywamy je warstwą masy budyniowej i ponownie układamy warstwę krakersów. Na krakersy wylewamy kajmak, a następnie kajmak przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasto na min. 2-3 godziny należy odstawić do lodówki