Migdałowiec na krakersach - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
19.06.2015 12:14
Migdałowiec na krakersach - BEZ PIECZENIA

Składniki

Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm;

1 litr mleka

2 duże paczki krakersów

3/4 szk cukru

1/2 litra śmietany kremówki 30-36%

5 dag płatków migdałowych

3 łyżeczki żelatyny

1 cukier waniliowy

25 dag dobrej jakości masła

1 szklanka mąki pszennej

opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajo

1 puszka kajmaku, polecam zrobić kajmak samemu, bo jest smaczniejszy, a zrobienie zajmuje kilka minut,

Przepis

1. Na suchej patelni prażymy migdały na złoty kolor, studzimy.

2. W połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Drugą połowę mąki gotujemy z cukrem kryształem i waniliowym, gdy zacznie się gotować łączymy z mlekiem z mąką i gotujemy budyń. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem.

3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy na 10-15 minut aby spęczniała i wystygła. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy łyżką, ( nie mikserem!).

4. Formę wykładamy pergaminem, na spodzie układamy krakersy, przykrywamy je warstwą masy budyniowej i ponownie układamy warstwę krakersów. Na krakersy wylewamy kajmak, a następnie kajmak przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasto na min. 2-3 godziny należy odstawić do lodówki