Szef kuchni poleca: Golonka z glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, pure z dyni i moreli, piana jogurtowa z chrzanem i puder z lipy. Wydawać by się mogło, że najprostsza w przygotowaniu będzie piana jogurtowa z chrzanem, w moim przypadku efekt nie był zadowalający i piana ubita blenderem (nie bamiksem) dość szybko kończyła żywot zmieniając się w sos jagurtowo-chrzanowy. Trochę poeksperymentuję z tą pianą i może w kolejnych przepisach będzie już prawdziwą pianą :) . Golonki przygotowałam w dwóch wersjach: małe, degustacyjne porcje oraz tradycyjna wersja obiadowa z kością i skórą. Z braku dyni zrezygnowałam z przygotowania puree, ale myślę, że równie dobre co dyniowe będzie puree z pieczonego batata. Składniki: Golonka 2 golonki z prosiaka, 2,5 l wody, 50 g soli morskiej, 2,5 l wywaru cielęcego, 7 suszonych borowików, 7 suszonych śliwek (polecam: Suska Sechlońska, śliwka suszona tradycyjnie bez pestki), 6 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku. Moja golonka z braku urządzenia do sous vide została przygotowana w bardziej tradycyjny sposób, co wpłynęło na małą modyfikację użytych składników oraz na znaczne skrócenie czasu gotowania. Wersja degustacyjna: usunąć skórę i kości, mięso podzielić na małe porcje, posmarować gorącą glazurą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Glazura 100 ml wywaru z duszenia golonek, 100 ml miodu lipowego, 100 ml ciemnego karmelowego piwa, 100 g ziaren dyni. Kwiaty zawierają związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym, wymiatają wolne rodniki, a przez to również spowalniają procesy starzenia; dużą ilości witaminy PP, która dba o naskórek, leczy nerwy, usprawnia funkcjonowanie mózgu oraz przyczynia się do eliminowania z organizmu złego cholesterolu i tłuszczu; śluzy i olejki eteryczne poprawiające trawienie. Tradycyjna wersja obiadowa: golonki posmarować gorącą glazurą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Nie wiem, czy to z powodu braku urządzenia czy z winy składników. Po miód lipowym i herbatkę z kwiatów lipy sięgamy najczęściej przy przeziębieniach, anginie, bólach gardła i w stanach gorączkowych. Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 10 minut.