Składniki
biszkopt:
3 jajka,
100 g cukru,
80 g mąki pszennej,
40 g mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
masa kubusiowa:
2 budynie waniliowe bez cukru,
350 ml Kubusia zielonego,
350 ml Kubusia czerwonego,
200 g masła,
2 łyżki cukru,
masa śmietanowa:
330 ml śmietanki 30 %,
1 śmietan fix,
1 łyżka cukru,
dodatkowo:
ok. 20 herbatników,
starta gorzka czekolada.
Przepis
biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
masa kubusiowa: Przygotowujemy sobie 2 garnki. Do każdego wlewamy 3/4 Kubusia (w jednym zielony, a w drugim czerwony) gotujemy, do pozostałej części soczku (w oddzielnych szklankach zielony i czerwony) wsypujemy po jednym budyniu i po łyżce cukru. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki.
masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest na drugi dzień.