Ciasto Kubuś

Ewelina
Ciasta
03.11.2015 8:14
Ciasto Kubuś

Składniki

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

Masa kubusiowa:

  • 1 litr soku pomarańczowego (z przecierem)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (może być również bananowy)
  • 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym (lub innej, np. cytrynowej, brzoskwiniowej, morelowej)

Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Odrobina wody do namoczenia żelatyny

Wierzch:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • Odrobina mleka do namoczenia żelatyny
  • Barwnik spożywczy lub szafran/kurkuma (opcjonalnie)

Przepis

Biszkopt:

  1. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodając połowę cukru.
  2. W oddzielnej misce ubij żółtka z resztą cukru.
  3. Delikatnie połącz obie masy.
  4. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej.
  5. Dolej mieszankę wody i oleju.
  6. Piekarnik nagrzewaj do 180°C.
  7. Ciasto piecz przez 20 minut w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa kubusiowa:

  1. Zagotuj większość soku pomarańczowego, zostawiając 1/2 szklanki zimnego soku.
  2. W zimnym soku rozrób budynie według instrukcji (bez dodawania cukru).
  3. Dodaj rozrobiony budyń do gorącego soku i gotuj według zaleceń.
  4. Dodaj galaretkę, dokładnie wymieszaj i wylej na biszkopt.

Masa śmietankowa:

  1. Ubij dobrze schłodzoną śmietankę z cukrami.
  2. Rozpuść żelatynę w odrobinie wody i dodaj do ubitej śmietany.
  3. Wyłóż masę na schłodzone ciasto i wyrównaj.

Wierzch:

  1. Rozpuść żelatynę w odrobinie mleka i wymieszaj z jogurtem i cukrem.
  2. Wylej większą część masy na ciasto.
  3. Do pozostałej części dodaj barwnik i utwórz równoległe paseczki za pomocą strzykawki lub woreczka.
  4. Przeciągnij patyczkiem w poprzek, tworząc wzorek.

Dodatkowo:

  1. Nasącz biszkopt sokiem limonkowym.
  2. W razie potrzeby, ułóż dodatkowe okrągłe biszkopty na masie budyniowej.
  3. Opcjonalnie, dodaj startą czekoladę.

Umieść ciasto w lodówce do zastygnięcia przed podaniem.