Ciasto kubuś

Ewelina
Ciasta
17.06.2014 10:35
Ciasto kubuś

Przepis

Ciasto zobaczyłam na blogu moje pasje i po prostu mnie zachwyciło :). Jak już pisałam mnie dużo nie trzeba, jestem wzrokowcem i jak mi coś wpadnie w oko to tyle, zaraz to robię. Dlatego też bardzo lubię wszelakie książki kucharskie ze zdjęciami. Ciasto jest rewelacyjne. Tak ja pisała koleżanka z bloga moje pasje, to ciasto to bardzo popularny shrek, tylko zamiast soku i galaretek zielonych jest u mnie sok marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowy i galaretki brzoskwiniowe. W przepisie zmieniłam troszkę ilości cukru, bo wolę mniej słodkie :) Polecam jest naprawdę świetne, ja będę go na pewno jeszcze wiele razy robiła, bo zniknęło szybciutko to raz, a dwa bardzo nam smakowało :)) Blaszka 24x39

Składniki na biszkopt:

3 jajka

3/4 szkl cukru

1 łyżeczka octu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szkl mąki pszennej

1/3 szkl mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut.

Składniki na masę kubusiową:

1 litr soku marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowego

3 budynie waniliowe bez cukru

4 łyżki cukru

200 g masła

Z litra soku odlałam szklankę w której rozpuściłam 3 budynie i dodałam cukier. Resztę soku zagotować , wlać rozrobione budynie i gotować tak jak tradycyjny budyń. Dokładnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawić do wystudzenia. Jak ostygnie, utrzeć masło i do utartego dawać partami budyń kubusiowy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby masa ładnie stężała.

Składniki na masę śmietanową:

350ml śmietany kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru

400g serka homogenizowanego waniliowego

1 galaretka brzoskwiniowa

dodatkowo:

2 galaretki brzoskwiniowe na wierzch ciasta

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Ja od razu przygotowałam sobie też galaretki do wylania na wierzch placka. Rozpuściłam w 600 ml wrzatku i odstawiłam do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej dodajemy cukier i partiami serek homogenizowany. Na samym końcu dodajemy wystudzoną i tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na masę kubusiową i wstawiamy na chwilę do lodówki. Na wierzch wylewamy tężejące 2 galaretki brzoskwiniowe.

Ciasto jest wysokie i bardzo cenna okazała się rada koleżanki, żeby brzegi podnieść grubą folią aluminiową. Ja tak zrobiłam. Uczyniłam to na początku przed nałożeniem na biszkopt masy kubusiowej :))