Składniki
biszkopt:
3 jajka,
100 g cukru,
80 g mąki pszennej Kłos Pol,
40 g mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
masa kubusiowa:
2 budynie waniliowe bez cukru,
700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia),
200 g masła,
2 łyżki cukru,
masa śmietanowa:
330 ml śmietanki 30 %,
1 śmietan fix,
1 łyżka cukru,
dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych.
Przepis
biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
masa kubusiowa: 3/4 Kubusia gotujemy, do pozostałej części soczku wsypujemy budynie i cukier. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy miękką kostkę masła i ucieramy. Masę wylewamy na biszkopt. Ciasto chowamy do lodówki.
masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Układamy herbatniki i schładzamy- najlepiej całą noc, wtedy ładnie będzie się kroić.