Przepis
Ciasto ja już pisałam bardzo posmakowało mojemu synkowi i nam również, więc zrobiłam go po raz kolejny i na pewno nie ostatni :)) Tym razem użyłam soku z dodatkiem truskawki, galaretki również truskawkowe i na wierzch dołożyłam delicje:). Wyszło pyszniutkie ciacho :)) Do masy ze śmietaną kremówką dałam troszkę więcej galaretki ( podzieliłam galaretkę, która dawałam na wierzch). Masa wyszła troszkę bardziej sztywna i o to mi chodziło, bo poprzednio troszkę według mnie była za rzadka. Blaszka 24x39.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut.
Składniki na masę kubusiową:
1 litr soku truskawka - banan
3 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
200 g masła
Z litra soku odlałam szklankę w której rozpuściłam 3 budynie i dodałam cukier. Resztę soku zagotować , wlać rozrobione budynie i gotować tak jak tradycyjny budyń. Dokładnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawić do wystudzenia. Jak ostygnie, utrzeć masło i do utartego dawać partami budyń kubusiowy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby masa ładnie stężała.
Składniki na masę śmietanową:
350ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
400g serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka truskawkowa
dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe na wierzch ciasta
delicje truskawkowe
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Ja od razu przygotowałam sobie też galaretki do wylania na wierzch placka. Rozpuściłam w 500 ml wrzątku i odstawiłam do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej dodajemy cukier i partiami serek homogenizowany. Na samym końcu dodajemy wystudzoną i tężejącą galaretkę ( ja dałam jeszcze troszkę z porcji, która była przeznaczona na polanie wierzchu placka) Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na masę kubusiową i wstawiamy na chwilę do lodówki. Układamy delicje i na nie tężejące 2 galaretki truskawkowe.
Ciasto jest wysokie i bardzo cenna okazała się rada koleżanki, żeby brzegi podnieść grubą folią aluminiową. Ja tak zrobiłam. Uczyniłam to na początku przed nałożeniem na biszkopt masy kubusiowej :))