Ciasto biszkopt i truskawki

Ewelina
Ciasta
16.06.2015 12:32
Ciasto biszkopt i truskawki

Składniki

biszkopt:

3 jajka,

50 g mąki pszennej,

50 g mąki ziemniaczanej,

100 g cukru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

pianka:

660 ml śmietanki 30%,

1,5 galaretki truskawkowej,

500 ml gorącej wody.

dodatkowo:

500 g truskawek,

8 herbatników,

1 łyżka cukru trzcinowego Symbio.

Przepis

biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

pianka: na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem. Ciasto schładzamy ok 2-3 godziny.