Kotlety mielone w płatkach jaglanych

Ewelina
Obiad
16.06.2015 13:12
Kotlety mielone w płatkach jaglanych

Składniki

500 g mielonej łopatki wieprzowej,

1 garść płatków jaglanych Kłos Pol,

2-3 łyżki kaszy manny,

1 jajko,

1 mała cebula,

przyprawy: pieprz, sól, suszona natka pietruszki,

płatki migdałowe,

do obtoczenia: płatki jaglane,

do smażenia: olej ryżowy Oleofarm.

Przepis

Na małej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę do zarumienienia. W misce mieszamy mięso mielone, wybijamy jajko, wsypujemy przyprawy, kaszę mannę, płatki jaglane i ostudzoną cebulkę. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w płatkach jaglanych i smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi kotlety.