Składniki
biszkopt:
3 jajka,
100 g cukru,
50 g mąki pszennej,
40 g mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao.
krem:
250 ml śmietanki 30%,
1 łyżka cukru pudru,
2-3 łyżki kremu mleczny migdał Karmello,
1/2 łyżeczki kakao,
1 banan.
Przepis
biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao na końcu. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy krem i kakao, mieszamy do połączenia się składników.
Rozwijamy biszkopt i wylewamy na niego krem, układamy z brzegu banana i zwijamy ponownie. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gorący biszkopt układamy na ścierce obsypanej cukrem i zwijamy w roladę (razem ze ścierką).