- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
Ciasto
150 g margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
4 jajka
nutella 1 łyżka
Krem budyniowy
0,5 l mleka
4 łyżki cukru
1 laska wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 żółtko
150 g masła
nutella 1 łyżka
dodatkowo
nutella do zdobienia
Przepis
Przygotować ciasto:
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Następnie dodajemy przesianą mąkę , energicznie mieszamy, do momentu, aż ciasto stanie się jędrne, stworzy tzw kulę i z łatwością będzie odchodzić od ścianek garnka. Zostawiamy do ostudzenia. Przekładamy do miski i miksujemy dodając pojedynczo jajka. Na papierze do wypieków rysujemy 3 kręgi. Moje wielkości tortownicy 20 cm. Na 2 z nich nakładamy ciasto i ładnie formujemy. Ważne żeby nie nakładać zbyt grubej warstwy, bo ciasto podczas pieczenia mocno się pofaluje. Do ciasta które pozostało w misce dodać 1 łyżkę nutelli. Wymieszać i również wyłożyć na papier. Wstawić do nagrzanego piekarnika 210 stopni i piec 18-20 minut.
Krem:
W 3/4 szklanki mleka rozmieszać mąki, Pozostałe mleko zagotować wraz z żółtkiem oraz miąższem 1 laski wanilii. Gdy mleko się zagotuje dodać pozostałe mleko. Cały czas mieszać, masa szybko gęstnieje. Gotować jeszcze chwilkę aby nie było grudek. Pozostawić do ostygnięcia. Zimny budyń miksować stopniowo dodając po łyżce miękkiego masła. Masa powinna być gęsta i bez grudek.
Na talerzu ułożyć pierwszy blat karpatkowy, posmarować nutellą, nałożyć krem, kolejny blat nutellowy i krem, ostatni blat karpatkowy i pozostały krem. Wierzch udekorowałam nutellą. Wstawić do lodówki na minimum godzinkę. Smacznego:)