- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Składniki na 3 blaty orzechowe o średnicy 20cm*:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli (jeżeli używacie słonego masła, wystarczy 1/2 łyżeczki)
225g miękkiego, niesolonego masła
3 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki masła orzechowego dobrej jakości (nie ma znaczenia, czy będzie gładkie, czy z kawałkami orzechów; ja użyłam naturalnego masła organicznego, bez dodatków)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5 dużych jaj
1 szklanka mleka
Krem:
250g serka mascarpone
300g Nutelli
250ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Dodatkowo:
orzeszki ziemne w czekoladzie do dekoracji
Przepis
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, a mascarpone oraz kremówka schłodzone.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj w misce i odstaw.
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj masło orzechowe i zmiksuj dokładnie. Wmieszaj ekstrakt waniliowy.
Wbijaj do masy jajka, jedno po drugim, ucierając dokładnie po każdym dodaniu (w razie potrzeby zbierz masę z brzegów oraz dna misy miksera).
Do masy maślanej dodawaj wymieszane suche składniki na przemian z mlekiem, miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia.
Przygotowaną masę podziel pomiędzy trzy okrągłe formy wyłożone papierem do pieczenia (samo dno). Jeżeli nie masz trzech jednakowych foremek lub w Twoim piekarniku nie zmieszczą się wszystkie trzy na raz, możesz śmiało piec blaty pojedynczo.
Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw w formie przez 5 minut, po czym delikatnie oddziel boki ciasta od brzegów formy i wyjmij na kratkę do wystudzenia.
Podczas, gdy blaty ciasta stygną, przygotuj krem. Nutellę oraz mascarpone zmiksuj dokładnie, aż masa będzie gładka i dobrze napowietrzona. Dodaj kremówkę i ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Uważaj, by jej nie przebić.
Gdy ciasto wystygnie złóż tort w całość. Połóż pierwszy z blatów na paterę lub talerz i posmaruj 1/4 kremu. Przykryj drugim blatem ciasta i znów posmaruj 1/4 kremu. Ułóż ostatni z blatów na wierzchu, po czym wyłóż na tort pozostały krem, pokrywając wierzch i boki tortu. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi w czekoladzie.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
* Można też przygotować tort w dwóch formach o średnicy 23 – 25cm. Należy wtedy pamiętać, że czas pieczenia może się nieco różnić od podanego w przepisie.