Przepis
Ciasto:
100g mąki
40g masła
1 jajko
40g cukru
2 łyżeczki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
650g zmielonego sera( użyłam „Piątnicy” w wiaderku)
200g Nutelli
0,5 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
75g śmietany kremówki 36%
100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
100g mlecznej czekolady
2 żółtka
1 jajko
Polewa:
100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
100ml słodkiej śmietanki 30%
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Posiekać mąkę z masłem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Wylepić nim dno tortownicy. Wstawić na godzinę do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180°C . Piec 8-10 minut. Wystudź całkowicie.
Rozgrzać piekarnik do 160 ° C.
Roztopić w kąpieli wodnej obie czekolady.
Utrzeć mikserem ser z nutellę na gładką masę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, chwilę ucierać. Dodać śmietanę, mieszać do połączenia składników. Dodać rozpuszczone czekolady i ponownie wymieszać. Ważne jest, aby miały temperaturę pokojową. Stopniowo dodawać jajko i żółtka. Wymieszać każdorazowo przed dodaniem następnego.
Wziąć dwa arkusze folii aluminiowej. Postawić na nich tortownicę. Docisnąć folię do boków tortownicy.
Wylać masę serową na podpieczony spód. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Brzegi sernika będą upieczone i sztywne, w środku nadal będzie on jednak wilgotny. Dopiecze się po wyjęciu z pieca. Wystudzić w tortownicy. Zimny wstawić do lodówki co najmniej na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Podgrzać w rondelku śmietanę do temp. 40°C. Wsypać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Polać wierzch sernika.