Muffinki z truskawkami i czekoladą

Krzysztof
Przepisy
08.12.2014 22:52
Muffinki z truskawkami i czekoladą

Przepis

Rzeczy, których potrzebujesz:

120g roztopionego oleju kokosowego, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 1/2 szklanki jogurtu greckiego 0% o smaku truskawkowym, 1/2 szklanki chudego mleka, 1/2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki cynamonu, 1/3 szklanki łezek z ciemnej czekolady, 1/2 szklanki pokrojonych na ćwiartki truskawek (mogą być mrożone)

Nagrzej piekarnik do 175°C. Zmiksuj olej kokosowy z białym i brązowym cukrem, jajkiem, jogurtem i mlekiem. W osobnej miseczce zmieszaj mąkę tortową i pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Wymieszaj mokre składniki z suchymi. Dodaj do ciasta łezki czekoladowe i truskawki. Ostrożnie przemieszaj szpatułką.

Wlej ciasto do natłuszczonej formy na muffinki, wypełniając jej otwory do 3/4 wysokości. Piecz babeczki przez 15-17 minut. To, czy są gotowe, sprawdzisz wbijając w nie wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu będzie czysta, oznacza to, że możesz wyjąć muffinki z piekarnika.

Pozostaw babeczki na kilka minut w formie, a następnie przełóż na kratkę do studzenia ciasta. Poczekaj, aż nieco ostygną.

Najlepiej smakują z mlekiem lub poranną kawą. Smacznego!