Ciasto maślankowe z owocami

Ewelina
Ciasta
08.06.2015 14:19
Ciasto maślankowe z owocami

Składniki

1 szklanka maślanki

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

3 jajka

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g porzeczek czerwonych i czarnych ( użyłam mrożonych )

cukier puder do posypania

Przepis

Całe jajka ( bez skorupek ) ubijamy mikserem na puch, dalej ubijając wsypujemy cukier. Po 2-3 minutach wlewamy olej oraz maślankę, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki, ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem tortownicę, wierzch posypujemy owocami, bez szypułek. Ciasto jest dość gęste więc, utrzymuje owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu staje się lekki i puszyste.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut.

Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną