Składniki
Składniki:
* biszkopt do tortu (przepis tutaj)
* 1 litr śmietany kremówki (użyłam angielskiej Double Cream z Tesco UK, ale można też użyć polskiej śmietany kremówki 36%, wtedy dodaje do niej 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody)
* cukier puder do smaku
* około 1/2 kg świeżych truskawek
* 1/4 szklanki przegotowanej wody+ łyżeczka cukru do nasączenia biszkoptu
Przepis
Wykonanie:
Upiec biszkopt, schłodzić na kratce. Zimny biszkopt rozkroić wzdłuż na 3 części.
Truskawki oczyścić, umyć, pokroić na pół. Ubić śmietanę na sztywną masę. Pierwszą z dołu część biszkoptu nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. przełożyć śmietaną, położyć drugą część biszkoptu, również nasączyć i przełożyć śmietaną. Położyć ostatnią część biszkoptu, nasączyć i cały tort obsmarować śmietaną (góra i boki). Na boki wciskać połówki truskawek. Na górze tort udekorować dowolną końcówką za pomocą rękawa cukierniczego, następnie udekorować truskawkami. Tort schłodzić około 2 godzin w lodówce.
PYCHA :)