- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125 gram masła
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 łyżczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 1,5 l mleka (200 ml + 1,3l)
- 4 budyNie (bez cukru)
- pół szklanki cukru
- 250 gram masła
Przepis
Masło rozpuszczamy w szklance wody. Całość musimy zagotować nastepnie dodajemy szklankę mąki.
Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gdy już nasza masa osiągnię jednolitą konsystencję odstawiamy ją do ostudzenia.
Po ostudzeniu dodajemy 5 jajek, proszek do pieczenia. Całość miksujemy oraz dzielimy na dwie częsci.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24x28 cm wykładamy pierwszą partię ciasta i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Tak samo postępujemy przypadku drugiej części ciasta.
W 200 mililitrach mleka rozrabiamy 4 budynie oraz pół szklanki cukru.
W osobnym garnku podgrzewamy pozostałe mleko (1,3l). Gdy już nasze mleko zacznie się gotować dodajemy do niego rozpuszczone budynie. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Naszą masę odstawiamy do ostudzenia, w trakcie studzenia powinniśmy ją mieszać od czasu do czasu, aby uniknąć powstania grubego kożucha.
W osobnym naczyniu miksujemy masło. Do masła dodajemy stopiowo ostudzoną masę budyniową, cały czas miksująć.
Tak powstały krem nakładamy na pierwszą warstwę ciasta, następnie całość przykrywamy drugim plackiem.
Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę bez przykrycia. Przed podaniem nasze ciasto możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.