Karpatka z kremem budyniowym

Ewelina
Ciasta
06.03.2017 12:57
Karpatka z kremem budyniowym
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 gram masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 1,5 l mleka (200 ml + 1,3l)
  • 4 budyNie (bez cukru)
  • pół szklanki cukru 
  • 250 gram masła

Przepis

Masło rozpuszczamy w szklance wody. Całość musimy zagotować nastepnie dodajemy szklankę mąki.

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #1 Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gdy już nasza masa osiągnię jednolitą konsystencję odstawiamy ją do ostudzenia.

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #2 Po ostudzeniu dodajemy 5 jajek, proszek do pieczenia. Całość miksujemy oraz dzielimy na dwie częsci.

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #3

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #4 Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24x28 cm wykładamy pierwszą partię ciasta i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Tak samo postępujemy przypadku drugiej części ciasta.

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #5

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #6

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #7

W 200 mililitrach mleka rozrabiamy 4 budynie oraz pół szklanki cukru.

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #8

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #9 W osobnym garnku podgrzewamy pozostałe mleko (1,3l). Gdy już nasze mleko zacznie się gotować dodajemy do niego rozpuszczone budynie. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Naszą masę odstawiamy do ostudzenia, w trakcie studzenia powinniśmy ją mieszać od czasu do czasu, aby uniknąć powstania grubego kożucha.

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #10

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #11 W osobnym naczyniu miksujemy masło. Do masła dodajemy stopiowo ostudzoną masę budyniową, cały czas miksująć.

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #12

Tak powstały krem nakładamy na pierwszą warstwę ciasta, następnie całość przykrywamy drugim plackiem.

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #13

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #14

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #15

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #16 Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę bez przykrycia. Przed podaniem nasze ciasto możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie Karpatka z kremem budyniowym #17