Czosnkowe ślimaki z ciasta drożdżowego

Przekąski
13.07.2016 12:31
Czosnkowe ślimaki z ciasta drożdżowego

Składniki

Składniki na przygotowanie około 25 ślimaków:

• 500 g. mąki pszennej • 150 g. masła

• 1 główka czosnku • 1 pęczek koperku

• 2 jajka • 25 g. drożdży

• 200 g. mleka • 1 łyżka soli

• 1 łyżka cukru

Przepis

Sposób przygotowania:

• Mleko grzejemy razem z solą, cukrem oraz połową masła.

• Do miski z połową mąki i drożdżami wlewamy mleko, dodajemy jajka .

• Wyrabiamy nasz rozczyn, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

• Gdy ciasto nam ładnie podrośnie, dodajemy resztę mąki i odkładamy do ponownego odrośnięcia.

• W międzyczasie w misce rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz.

• Odrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm.

• Prostokąt smarujemy masłem i zawijamy w rulon.

• Roladę kroimy na grubość około 2-3 cm i rozkładamy na blasze.

• Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.