Składniki
Składniki na przygotowanie około 25 ślimaków:
• 500 g. mąki pszennej • 150 g. masła
• 1 główka czosnku • 1 pęczek koperku
• 2 jajka • 25 g. drożdży
• 200 g. mleka • 1 łyżka soli
• 1 łyżka cukru
Przepis
Sposób przygotowania:
• Mleko grzejemy razem z solą, cukrem oraz połową masła.
• Do miski z połową mąki i drożdżami wlewamy mleko, dodajemy jajka .
• Wyrabiamy nasz rozczyn, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
• Gdy ciasto nam ładnie podrośnie, dodajemy resztę mąki i odkładamy do ponownego odrośnięcia.
• W międzyczasie w misce rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz.
• Odrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm.
• Prostokąt smarujemy masłem i zawijamy w rulon.
• Roladę kroimy na grubość około 2-3 cm i rozkładamy na blasze.
• Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.