Kremowa zupa szczwiowa

Ewelina
Zupy
08.06.2015 9:08
Kremowa zupa szczwiowa

Składniki

ok. 400 g. świeżego szczawiu

2 łyżki masła

2 litry wywaru mięsnego (np. na żeberkach) lub wody

1 cebula

6-8 średnich ugotowanych ziemniaków

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka mąki pszennej

posiekany koperek

sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

gęsta śmietana

jajka ugotowane na twardo

Przepis

Do wywaru mięsnego wrzucam obrane i pokrojone ziemniaki, gotuję do miękkości. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i wrzucam na nie drobno posiekany czosnek, a potem dokładnie umyte i posiekane drobno liście szczawiu. Smażę razem 3-4 minuty, po czym odkładam 3 łyżki szczawiu, a resztę przekładam do garnka z gorącym wywarem, gotuję 15 minut. W tym czasie siekam drobniutko cebulę, smażę na pozostałym maśle do zeszklenia, dodaję mąkę i jeszcze chwilę smażę razem, po czym przekładam cebulę do zupy. Miksuję wszystko na krem, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję odłożony wcześniej szczaw i koperek. Podaję ze śmietaną i cząstkami jajka.

Przepis autorski.