Składniki
ok. 400 g. świeżego szczawiu
2 łyżki masła
2 litry wywaru mięsnego (np. na żeberkach) lub wody
1 cebula
6-8 średnich ugotowanych ziemniaków
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
posiekany koperek
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
gęsta śmietana
jajka ugotowane na twardo
Przepis
Do wywaru mięsnego wrzucam obrane i pokrojone ziemniaki, gotuję do miękkości. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i wrzucam na nie drobno posiekany czosnek, a potem dokładnie umyte i posiekane drobno liście szczawiu. Smażę razem 3-4 minuty, po czym odkładam 3 łyżki szczawiu, a resztę przekładam do garnka z gorącym wywarem, gotuję 15 minut. W tym czasie siekam drobniutko cebulę, smażę na pozostałym maśle do zeszklenia, dodaję mąkę i jeszcze chwilę smażę razem, po czym przekładam cebulę do zupy. Miksuję wszystko na krem, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję odłożony wcześniej szczaw i koperek. Podaję ze śmietaną i cząstkami jajka.
Przepis autorski.