Przepis
1kg ziemniaków ugotowanych
duża pierś kurczaka
3 cebule
200ml śmietany 12%
jajko
suszona pietruszka
pieprz bałkański
gałka muszkatałowa
50g sera żółtego
Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Podsmaż na odrobinie oliwy. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do smażącej się cebuli, przypraw pieprzem bałkańskim i smaż ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ziemniaki pokrój w grube plastry. Połowę z nich wyłóż w naczyniu. Na ziemniaki ułóż kurczaka z cebulą i przykryj pozostałą częścią ziemniaków.
W kubku rozmieszaj śmietanę z jajkiem. Dodaje starty żółty ser i gałkę muszkatałową. Dokładnie wymieszaj. Polej sosem przygotowaną zapiekankę.
Piecz ok. 60 minut w 200 stopniach. Podawaj ciepłe.