Przepis
Chicken Pot Pie czyli zapiekanka z kurczaka
Pot Pie to mięso z warzywami zapiekane w cieście. Zazwyczaj farsz zamknięty jest wewnątrz ciasta, ale często spotyka się również zapiekanki, gdzie ciasto przykrywa tylko wierzch. Typowy amerykański farsz takiej zapiekanki składa się z mięsa (wołowina, kurczak, indyk) i warzyw (ziemniaki, marchew, zielona fasolka lub groszek) w gęstym sosie. Do przygotowania zapiekanki można użyć małych kokilek lub jednej dużej foremki.
Zapiekanka z kurczaka (Chicken Pot Pie)
Składniki na 4 porcje:
Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
100g zimnego masła
4 łyżki bardzo zimnej wody
Na farsz:
2 szklanki gotowanego mięsa z kurczaka (można wykorzystać mięso z rosołu lub ugotować 2 piersi z kurczaka)
1 cebula
3 marchewki
3 łodygi selera naciowego
3/4 szklanki groszku mrożonego
1-1,5 szklanki bulionu
pół szklanki mleka
łyżka mąki
łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, natka pietruszki
Dodatkowo:
jajko + łyżka wody do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Ciasto: mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i kruszymy w palcach, aż powstaną grudki. Dodajemy po 1 łyżce wody i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy 30 minut w lodówce.
Farsz: cebulę kroimy w kostkę, marchew obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Seler również kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, marchew, seler i podsmażamy około 10 minut. Wsypujemy mąkę, mieszamy i smażymy około 1 minuty. Następnie wlewamy bulion i mleko, mieszamy i dusimy 10 minut. Gęstość sosu regulujemy mąką lub bulionem, sos powinien buc raczej gęsty. Mięso kroimy drobno, dodajemy razem z groszkiem do gotujących się warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy natkę i tymianek. Potrawkę rozlewamy do kokilek lub do dużej formy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 6mm, wycinamy płaty wielkości odrobinę większej niż szerokość kokilek. Nakładamy na foremki, brzegi dociskamy widelcem. Na środku każdego ciasta robimy nożem otwór, wierzch ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na kratce układamy arkusz folii aluminiowej lub pergaminu i na tym układamy foremki. Dzięki temu bulgoczący sos wydostający się z foremek nie ubrudzi nam ścianek piekarnika. Zapiekamy około 20-25 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.