Schabowe w cieście ziołowym

Ewelina
Obiad
08.06.2015 9:06
Schabowe w cieście ziołowym

Składniki

3 średniej wielkości kotlety schabowe

sól, pieprz

Ciasto:

1 duże jajko

3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej

2 czubate łyżki maki pszennej

1 cebulka szalotka

1 płaska łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

duża szczypta soli

świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo:

olej do smażenia

mąka do panierowania

Przepis

Kotlety rozbijam, oprószam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie składniki ciasta - powinna powstać gęsta masa. Każdy kotlet panieruję w mące, po czym przekładam do naczynia z ciastem, lekko dociskając, by ciasto przywarło do mięsa. Smażę ok. 8-9 minut na średnio rozgrzanym oleju - przekładam dwukrotnie, by kotlety usmażyły się w środku. Podaję z ziemniakami i surówką.