Składniki
3 średniej wielkości kotlety schabowe
sól, pieprz
Ciasto:
1 duże jajko
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
2 czubate łyżki maki pszennej
1 cebulka szalotka
1 płaska łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
duża szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka do panierowania
Przepis
Kotlety rozbijam, oprószam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie składniki ciasta - powinna powstać gęsta masa. Każdy kotlet panieruję w mące, po czym przekładam do naczynia z ciastem, lekko dociskając, by ciasto przywarło do mięsa. Smażę ok. 8-9 minut na średnio rozgrzanym oleju - przekładam dwukrotnie, by kotlety usmażyły się w środku. Podaję z ziemniakami i surówką.