Przepis
Dla 3 osób:
1 kg ziemniaków
2 filety z kurczaka
50 dag pieczarek
2 jajka
15 dag startego żółtego sera
15 dag kiełbasy żywieckiej
3 łyżki mleka
przyprawa do ziemniaków
sól, pieprz
ketchup
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy do wyparowania płynu. Kurczaka oczyszczamy, rozbijamy na cienkie kawałki i kroimy w paseczki. Podsmażamy na oleju, dodajemy sól i pieprz.
Żaroodporną formę smarujemy margaryną, wykładamy pokrojone w plasterki ziemniaki i oprószamy przyprawą do ziemniaków. Następnie układamy podsmażonego kurczaka, a potem pieczarki. Polewamy keczupem i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, które również oprószamy przyprawą. Całość polewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem, układamy plastry kiełbasy i posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnika, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.