Muffiny z rabarbarem

Kasia
Ciasta
18.05.2015 14:30
Muffiny z rabarbarem

- 2 ½ szklanki mąki pszennej - 1 ½ szklanki cukru ( dałam mniej) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - ½ łyżeczki soli ( dałam mniej) - 1 jajko - 1 szklanka mleka 2% z dodatkiem 2 łyżeczek octu winnego - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - ¼ szklanki oleju np. rzepakowego - 2-3 szt rabarbaru pokrojonego na 0,5 cm kawałki Wszystkie składniki ze sobą mieszamy - w jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól - w drugiej mokre czyli jajko, mleko z octem, ekstrakt waniliowy oraz olej - zawartość obu misek łączymy ze sobą ,następnie dodajemy drobno pokrojony rabarbar i całość mieszamy - ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami, pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, po tym czasie wyłączamy piekarnik, ciepłe muffiny smarujemy przygotowaną mieszanką cukru, cynamonu i masła zostawiamy w piekarniku jeszcze 5 minut przy uchylonych drzwiczkach .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2015/05/muffiny-z-rabarbarem.html