Zupa pieczarkowa

Ewelina
Zupy
08.12.2014 12:58
Zupa pieczarkowa

Przepis

Składniki:

1 marchewka

1/2 pora

kawałek selera

1 pietruszka

mały pęczek koperku

25 dag pieczarek

1 łyżka masła

2 łyżki ryżu

3 łyżki śmietany 18%

sól i pieprz

Wykonanie:

Zagotowałam 3/4 l wody, włożyłam oczyszczone i umyte warzywa. Taką zupę można ugotować również na rosole. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na maśle na rumiano i lekko posoliłam. Odstawiłam.

Koperek umyłam, osuszyłam i posiekałam.

Zagotowałam ½ l wody, dodałam ryż, gotowałam na wolnym ogniu ok. 10 minut. Ugotowany ryż i pieczarki połączyłam z wywarem warzywnym, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.

Śmietanę rozprowadziłam niewielką ilością gorącej zupy. Mieszając, wlałam do garnka, gotowałam około 5 minut. Dodałam koperek, wymieszałam i ...gotowe.

Smak tej zupy jest doskonały. Połączenie wiosennych warzyw z zapachem delikatnych pieczarek to jest to, czego szukamy w smacznych, domowych zupach.