Przepis
Składniki:
1 marchewka
1/2 pora
kawałek selera
1 pietruszka
mały pęczek koperku
25 dag pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki ryżu
3 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz
Wykonanie:
Zagotowałam 3/4 l wody, włożyłam oczyszczone i umyte warzywa. Taką zupę można ugotować również na rosole. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na maśle na rumiano i lekko posoliłam. Odstawiłam.
Koperek umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Zagotowałam ½ l wody, dodałam ryż, gotowałam na wolnym ogniu ok. 10 minut. Ugotowany ryż i pieczarki połączyłam z wywarem warzywnym, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Śmietanę rozprowadziłam niewielką ilością gorącej zupy. Mieszając, wlałam do garnka, gotowałam około 5 minut. Dodałam koperek, wymieszałam i ...gotowe.
Smak tej zupy jest doskonały. Połączenie wiosennych warzyw z zapachem delikatnych pieczarek to jest to, czego szukamy w smacznych, domowych zupach.