Zupa pieczarkowa

Ewelina
Zupy
14.05.2015 7:54
Zupa pieczarkowa

Składniki

na ok. 4 porcje

500 g białych pieczarek

2 średnie cebule

ok. 1, 5 litra wywaru drobiowego/warzywnego lub rosołu

1/2 szklanki śmietany kremówki 30%

garść posiekanej natki pietruszki

2 łyżki masła

świeżo mielony pieprz

sól

do podania:

ulubiony makaron

polecam świderki, wstążki albo kolanka

Przepis

w domu czasami podaję do zupy świeże pieczywo albo gorące grzanki z roztopionym serem

Pieczarki myję, oczyszczam i kroję w plastry, cebulę kroję w kostkę, natkę pietruszki drobno siekam.

W garnku zagotowuję bulion lub rosół.

Na patelni rozgrzewam masło i szklę cebulę, następnie dokładam pieczarki i smażę całość razem do momentu, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek. Cebulę i pieczarki oprószam świeżo mielonym pieprzem oraz solą do smaku. Do podduszonych pieczarek dodaję stopniowo śmietankę kremówkę, całość mieszam i duszę na niewielkim ogniu 2-3 minuty.

Do zagotowanego bulionu dodaję całą zawartość patelni, wszystko gotuję razem ok. 5 minut, dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki i zostawiam pod przykryciem na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

W tym czasie gotuję makaron al dente według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany makaron można przełożyć do garnka z zupą albo przełożyć bezpośrednio do miseczki, zalać zupą i podawać w taki sposób.

Jak większość zup również pieczarkowa smakuje najlepiej na drugi dzień