Składniki
na ok. 4 porcje
500 g białych pieczarek
2 średnie cebule
ok. 1, 5 litra wywaru drobiowego/warzywnego lub rosołu
1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
świeżo mielony pieprz
sól
do podania:
ulubiony makaron
polecam świderki, wstążki albo kolanka
Przepis
w domu czasami podaję do zupy świeże pieczywo albo gorące grzanki z roztopionym serem
Pieczarki myję, oczyszczam i kroję w plastry, cebulę kroję w kostkę, natkę pietruszki drobno siekam.
W garnku zagotowuję bulion lub rosół.
Na patelni rozgrzewam masło i szklę cebulę, następnie dokładam pieczarki i smażę całość razem do momentu, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek. Cebulę i pieczarki oprószam świeżo mielonym pieprzem oraz solą do smaku. Do podduszonych pieczarek dodaję stopniowo śmietankę kremówkę, całość mieszam i duszę na niewielkim ogniu 2-3 minuty.
Do zagotowanego bulionu dodaję całą zawartość patelni, wszystko gotuję razem ok. 5 minut, dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki i zostawiam pod przykryciem na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
W tym czasie gotuję makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron można przełożyć do garnka z zupą albo przełożyć bezpośrednio do miseczki, zalać zupą i podawać w taki sposób.
Jak większość zup również pieczarkowa smakuje najlepiej na drugi dzień