Przepis
Składniki:
2,5 litra bulionu
0,75 kg pieczarek
sól, zielony pieprz
świeża natka pietruszki
50 g żółtego ser
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 opakowanie makaronu fusilli
Sposób przyrządzenia:
Do bulionu, dodajemy umyte i starte na grubych oczkach pieczarki, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy aż pieczarki będą miękkie a zupa się nieco zredukuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielamy śmietaną, aby się nie zwarzyła nabieramy wazową łyżkę gorącej zupy i przelewamy do miseczki, dodajemy śmietanę, roztrzepujemy i wlewamy powoli do zupy. W międzyczasie gotujemy makaron. Zupę podajemy z makaronem, posypaną startym żółtym serem oraz oprószoną świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)
PS. Zupkę przygotowałam z myślą o moim chorym mężu, przynajmniej tak mogłam pomóc.