Składniki
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 g konfitury malinowej
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki płatków migdałów
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy ze sobą 200 gram mąki pszennej, 50 gram mąki ziemniaczanej, 50 gram cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
Suche składniki mieszamy ze sobą następnie dodajemy 200 gram masła oraz 4 żółtka (białka wykorzystamy do przygotowania bezy).
Całość wyrabiamy do powstania jednolitej masy.
Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.
Przygotowanie bezy:
W osobnej misce miksujemy białka stopniowo dodając cukier.
Pod sam koniec miksowania dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie masy:
Dokładnie umyty i pokrojony rabarbar łączymy z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, połową łyżeczki cynamonu oraz 200 gramami konfitury malinowej.
Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na kruchy spód ciasta, na który wcześniej wyłożyliśmy 50 gram marmolady.
Na tak przygotowane ciasto wylewamy ubite białka, następnie całość posypujemy płatkami migdałów.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. I gotowe! Życzymy Smacznego.