Ciasto z rabarbarem z bezą

Ewelina
Ciasta
29.05.2017 12:40
Ciasto z rabarbarem z bezą

Składniki

Składniki na ciasto:

  •  200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Składniki na masę:

  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g konfitury malinowej

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki płatków migdałów

Rozmiar blaszki do pieczenia:

24cmx28cm

Przepis

Przygotowanie ciasta:

W misce łączymy ze sobą 200 gram mąki pszennej, 50 gram mąki ziemniaczanej, 50 gram cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.

Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #1

Suche składniki mieszamy ze sobą następnie dodajemy 200 gram masła oraz 4 żółtka (białka wykorzystamy do przygotowania bezy).

Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #2

Całość wyrabiamy do powstania jednolitej masy.

Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #3

Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.

Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #4

Przygotowanie bezy:

W osobnej misce miksujemy białka stopniowo dodając cukier.

Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #5

Pod sam koniec miksowania dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.

Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #6

Przygotowanie masy:

Dokładnie umyty i pokrojony rabarbar łączymy z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, połową łyżeczki cynamonu oraz 200 gramami konfitury malinowej.

Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #7
Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #8

Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na kruchy spód ciasta, na który wcześniej wyłożyliśmy 50 gram marmolady.

Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #9
Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #10
Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #11
Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #12

Na tak przygotowane ciasto wylewamy ubite białka, następnie całość posypujemy płatkami migdałów.

Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #13
Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #14
Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #15

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. I gotowe! Życzymy Smacznego.

Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #16
Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #17
Zdjęcie Ciasto z rabarbarem z bezą #18