puszyste ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ewa
Ciasta
15.05.2015 5:47
puszyste ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

8 jajek (M)

1 i 1/3 szklanki cukru

2 kopiaste łyżki cukru z wanilią

3/4 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli do białek

dodatkowo:

600 gramów rabarbaru

3 łyżki cukru

kokosowa kruszonka:

3/4 szklanki wiórków kokosowych

100 gramów miękkiego masła lub margaryny

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki mąki pszennej

Przepis

Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na 1 cm plasterki, posypać 3 łyżkami cukru, odstawić na około 30 - 40 minut, następnie dokładnie odsączyć na sitku.

Teraz pora na kruszonkę.

Miękkie masło lub margarynę połączyć z mąką, wiórkami i cukrem, zagnieść kruszonkę, odstawić ją do lodówki.

Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do żółtek dodać cukier i cukier z wanilią, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej pianki. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej, wszystko zmiksować do połączenia składników.

Na końcu dodać pianę z białek i znów zmiksować, ale na średnich obrotach miksera i tylko do momentu kiedy masa będzie jednolita.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać plasterki rabarbaru, posypać równomiernie kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjąć na blat, smacznego !

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną