Sernik krówkowy

Ewelina
Ciasta
14.05.2015 18:57
Sernik krówkowy

Składniki

Na spód:

350 g herbatników kakaowych

180 masła

Masa serowa:

800 g sera sernikowego z wiadereczka ( u mnie marki własnej Tesco )

1/2 szklanki cukru

3 jajka

250 masy krówkowej ( kajmakowej )

Do dekoracji:

200 g masy krówkowej

100 g pistacji lub niesolonych orzeszków ziemnych

Przepis

Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.

Herbatniki pokruszyć w malakserze.

Do pkruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.

Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.

Przygotować masę serową.

Ser dokładnie wymieszać z masą krówkową, cukrem i żółtkami. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą.

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Pozostałą masę krówkową podgrzać. Płynną wylać na sernik. Posypać siekanymi orzechami.

Sernik odstawić w chłodne miejsce na min 2-3 godziny.