Składniki
420 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g ksylitolu + 4 łyżeczki do jabłek
20 g płatków migdałowych
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
2 słoiki domowej puply jabłkowej
1 kisiel cytrynowy + 4 łyżki wody
2 łyżki prażonych ziaren Cynamonowy Raj
2 łyżki prażonych zieren Migdałowy Przylądek
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki bułki tartej
Przepis
Do miski wkładamy mąkę, masło, ksylitol, żółtka, proszek do pieczenia i ręcznie zagniatamy ciasto. Robimy 8 kulek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.
Blaszkę - tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i dociskamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut. Następnie ciasto wystawiamy i studzimy 15 minut.
Pulpę jabłkową wkładamy do garnka, ja mam domową - słoiczki wielkości jak po marchewce z groszkiem - takie większe niż od dżemu, podgrzewamy, dodajemy ksylitol - 4 łyżeczki, cynamon, żurawinę i płatki migdałów oraz ziarenka cynamonowe i migdałowe. Kisiel cytrynowy rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody i wlewamy do ciepłych jabłek, gotujemy jeszcze chwilkę mieszając. Odstawiamy, aby przestygły. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i mieszamy.
Podpieczone ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej, wykładamy jabłka i ścieramy na wierzch pozostałe 3 kulki na tarce. Wkładamy jeszcze do piekarnika na 25 minut, jednak temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Ja pod koniec włączyłam termoobieg na 10 minut, aby wierzch się ładnie przyrumienił.