Składniki
jedna makrela, około 250-300g
puszka czerwonej fasoli
5 średniej wielkości ogórków konserwowych
1-2 średniej wielkości czerwonej cebuli
pęczek natki pietruszki
6-7 łyżek jogurtu greckiego
sól, pieprz
Przepis
Na początek przygotować sos, w tym celu należy połączyć jogurt grecki, drobno posiekaną pietruszkę oraz pieprz i sól do smaku, wymieszać i odstawić do przegryzienia. Następnie należy przygotować składniki sałatki, każda warstwa będzie układana 2 razy, dlatego każdy składnik należy podzielić na pół. Makrelę należy obrać, usunąć jak najdokładniej ości, fasolę z puszki odsączyć, ogórki i cebulę drobno posiekać- nie należy nic ze sobą wcześniej łączyć. Na dno naczynia ułożyć wędzoną makrelę (pół), potem połowę czerwonej fasoli, połowę ogórków i w końcu połowę czerwonej cebuli, wszystko pokryć warstwą sosu na bazie jogurtu i wszystkie warstwy powtórzyć.