Przepis
Przepis na 1 blachę:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka ukwaszonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 olejek lub cukier wanilinowy
- odrobina wiórek kokosowych (do posypania)
- 400 g rabarbaru
Na kruszonkę:
- 2 szkl. mąki
- 9 łyżek margaryny
- 9 łyżek cukru
-odrobina olejku waniliowego
1. Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy.
2. Wylewamy na blachę, posypujemy wiórkami kokosowymi, a na nie- pokrojony w kostkę i posłodzony rabarbar.
3. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy palcami, uzyskując luźną konsystencję. Następnie posypujemy nią wierzch ciasta.
4. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 40 minut.