Przepis
Składniki
250g margaryny tortowej
1/2kg maki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml śmietany (dałam 18%)
1 kg.jabłek
3 żółtka
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru pudru
Jabłka obieramy wydrążamy środek kroimy w kostkę i prażymy w garnku z dwiema łyżkami cukru i dwiema łyżeczkami cynamonu.Mąkę,proszek do pieczenia , margarynę,żółtka,pozostały cukier puder i śmietanę mieszamy ręcznie na jednolite ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połową ciasta.Na ciasto dodajemy przestudzone uprażone jabłka.Na jabłka kładziemy kolejną warstwę ciasta.Mozna sobie je pokruszyć lub dać w całości albo jeszcze inaczej to już wasz wybór.Piekarnik rozgrzewamy do 180*C góra dół-środkowa półka i pieczemy około 50minut i gotowe.
Źródło:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/moja_pierwsza_szarlotka