Przepis
Składniki:
jedna mała pierś z kurczaka
3 ogórki konserwowe
4 łyżki kukurydzy konserwowej
4 łyżki selera konserwowego
1 jajko ugotowane na twardo
1/3 pora
kubeczek jogurtu naturalnego
ketchup bez cukru
kapusta pekińska
przyprawa gyros
pieprz, sól do smaku
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z żyłek i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa i ewentualnie solą i pieprzem. Usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Gdy wystygnie, wyłożyć nim dno naczynia.
Kolejną warstwą jest kukurydza, niestety nie zrobiłam zdjęcia.
Ogórki konserwowe drobno posiekać, nie trzeba obierać ich ze skórki, na ogól jeśli ogórki są kupne, skórka jest dość miękka.
Wyłożyć połowę jogurtu naturalnego, a na to warstwę ketchupu bez cukru, by lekko zakrył jogurt. Nałożyć drobno posiekane jajko.
Posypać selerem konserwowym ze słoika odsączonym x zalezy, a potem posiekanym w krążki porem.
Nałożyć resztę jogurtu i znowu ketchup, pod koniec posypać wszystko posiekaną kapustą pekińską i odstawić, żeby smaki się przegryzły do lodów