Przepis
Sałatka warstwowa
Kiedyś u znajomych zostałam poczęstowana sałatką warstwową z tuńczykiem. Była bardzo smaczna i ładnie się prezentowała w szklanej przezroczystej salaterce. Poprosiłam o przepis i dzisiaj mogę ją Wam zaproponować :) Jest naprawdę szybka w przygotowaniu.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
5 jaj ugotowanych na twardo
szklanka groszku mrożonego
puszka kukurydzy
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
pęczek szczypiorku z cebulką
20 dkg sera żółtego
4 łyżki majonezu
3 łyżi jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, pieprz
zielenina do dekoracji
Wykonanie:
Z ugotowanych jajek wyjmujemy żółtka. Białka jajek ścieramy na tarce o grubych oczkach, a żółtka na małych oczkach (osobno). Groszek gotujemy do miękkości, tuńczyka i kukurydzę osączamy. Szczypiorek siekamy z cebulką, ser ścieramy na grubych oczkach. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W przezroczystej misce układamy warstwami: starte białka, ugotowany i ostudzony groszek, tuńczyk, szczypiorek, kukurydza, ser żółty, sos majonezowy i starte żółtka. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.