Sałatka warstwowa

Ewelina
Sałatki
12.11.2014 21:46
Sałatka warstwowa

Przepis

Sałatka warstwowa

Kiedyś u znajomych zostałam poczęstowana sałatką warstwową z tuńczykiem. Była bardzo smaczna i ładnie się prezentowała w szklanej przezroczystej salaterce. Poprosiłam o przepis i dzisiaj mogę ją Wam zaproponować :) Jest naprawdę szybka w przygotowaniu.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

5 jaj ugotowanych na twardo

szklanka groszku mrożonego

puszka kukurydzy

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

pęczek szczypiorku z cebulką

20 dkg sera żółtego

4 łyżki majonezu

3 łyżi jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

przyprawy: sól, pieprz

zielenina do dekoracji

Wykonanie:

Z ugotowanych jajek wyjmujemy żółtka. Białka jajek ścieramy na tarce o grubych oczkach, a żółtka na małych oczkach (osobno). Groszek gotujemy do miękkości, tuńczyka i kukurydzę osączamy. Szczypiorek siekamy z cebulką, ser ścieramy na grubych oczkach. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W przezroczystej misce układamy warstwami: starte białka, ugotowany i ostudzony groszek, tuńczyk, szczypiorek, kukurydza, ser żółty, sos majonezowy i starte żółtka. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.