Wiosenna zapiekanka

Ewelina
Zapiekanki
14.05.2015 18:49
Wiosenna zapiekanka

Składniki

Składniki:

- świeży karczoch (lub w puszce)

- mały fenkuł

- 1 kg młodych ziemniaków

- połowa brokuła

- 2 szalotki

- 2 ząbki czosnku

- 1/2 małego pora

- 2 papryki czerwone

- 1 papryka żółta

- 1 papryka zielona

- kawałeczek imbiru

- garść świeżej kolendry

- oliwki czarne - 2/3 słoiczka

- 1 mała cukinia

- 1 papryczka peperoni

- sól i biały pieprz

- podwójny filet z kurczaka

- łyżka sosu sojowego

- łyżeczka miodu

- 1 łyżka oliwy

- pół łyżeczki tartego imbiru

- łyżka posiekanej świeżej kolendry

- oliwa - 2 łyżki

- ocet sherry - 1 łyżeczka

- ząbek czosnku

- 2 łyżki wody

Przepis

Filet z kurczaka zamarynować - łyżkę oliwy mieszamy z sosem sojowym, miodem i posiekanym drobno imbirem. Polewamy mięso i posypujemy po wierzchu posiekaną kolendrą. Chowamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinkach do miękkości, wystudzić. Najlepiej wybrać małe ziemniaki i ugotować je w całości. Papryki pokroić w większą kostkę i wrzucić na patelnię lub duży rondel z łyżką oliwy. Posypać solą i białym pieprzem. Dodać brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażyć chwilkę i dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Karczocha obrać z wierzchnich liści i wyciąć środek, pokroić na kawałki, fenkuł także pokroić najlepiej w paski. Dodać do papryki i dalej dusić na małym ogniu. W razie potrzeby można dodać ciut wody. Dodać pokrojony w kostkę por, szalotkę i czosnek w płatki. Wrzucić oliwki przekrojone na pół oraz pokrojoną paprykę peperoni i posiekany drobno imbir. Warzywa powinny być lekko podduszone, tak na pół twardo.

Kurczaka wrzucić na patelnię i podsmażyć. Ziemniaki pokroić w grubsze plastry i wymieszać z warzywami, można jeszcze doprawić solą i białym pieprzem, ewentualnie dodać odrobinę papryki ostrej mielonej (jak ktoś lubi bardziej pikantne smaki, lub dodać więcej papryczki peperoni). Dodać posiekaną kolendrę - garść wystarczy i wymieszać ze sobą.

Do naczynia żaroodpornego włożyć 3/4 warzyw i rozłożyć kurczaka pokrojonego w grubsze paski, przykryć pozostałymi warzywami. W kubeczku rozmieszać 1 łyżkę oliwy, małą łyżeczkę octu sherry, posiekany drobno czosnek i 2 łyżki wody, polać takim sosem warzywa po wierzchu. Naczynie wstawić do piekarnika na 20-25 minut, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół, na początu można przykryć na 10-15 minut i ostatnie 10 minut piec bez przykrycia.

Podawać posypane świeżą kolendrą.