Składniki
Składniki:
- świeży karczoch (lub w puszce)
- mały fenkuł
- 1 kg młodych ziemniaków
- połowa brokuła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małego pora
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- kawałeczek imbiru
- garść świeżej kolendry
- oliwki czarne - 2/3 słoiczka
- 1 mała cukinia
- 1 papryczka peperoni
- sól i biały pieprz
- podwójny filet z kurczaka
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki tartego imbiru
- łyżka posiekanej świeżej kolendry
- oliwa - 2 łyżki
- ocet sherry - 1 łyżeczka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki wody
Przepis
Filet z kurczaka zamarynować - łyżkę oliwy mieszamy z sosem sojowym, miodem i posiekanym drobno imbirem. Polewamy mięso i posypujemy po wierzchu posiekaną kolendrą. Chowamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinkach do miękkości, wystudzić. Najlepiej wybrać małe ziemniaki i ugotować je w całości. Papryki pokroić w większą kostkę i wrzucić na patelnię lub duży rondel z łyżką oliwy. Posypać solą i białym pieprzem. Dodać brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażyć chwilkę i dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Karczocha obrać z wierzchnich liści i wyciąć środek, pokroić na kawałki, fenkuł także pokroić najlepiej w paski. Dodać do papryki i dalej dusić na małym ogniu. W razie potrzeby można dodać ciut wody. Dodać pokrojony w kostkę por, szalotkę i czosnek w płatki. Wrzucić oliwki przekrojone na pół oraz pokrojoną paprykę peperoni i posiekany drobno imbir. Warzywa powinny być lekko podduszone, tak na pół twardo.
Kurczaka wrzucić na patelnię i podsmażyć. Ziemniaki pokroić w grubsze plastry i wymieszać z warzywami, można jeszcze doprawić solą i białym pieprzem, ewentualnie dodać odrobinę papryki ostrej mielonej (jak ktoś lubi bardziej pikantne smaki, lub dodać więcej papryczki peperoni). Dodać posiekaną kolendrę - garść wystarczy i wymieszać ze sobą.
Do naczynia żaroodpornego włożyć 3/4 warzyw i rozłożyć kurczaka pokrojonego w grubsze paski, przykryć pozostałymi warzywami. W kubeczku rozmieszać 1 łyżkę oliwy, małą łyżeczkę octu sherry, posiekany drobno czosnek i 2 łyżki wody, polać takim sosem warzywa po wierzchu. Naczynie wstawić do piekarnika na 20-25 minut, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół, na początu można przykryć na 10-15 minut i ostatnie 10 minut piec bez przykrycia.
Podawać posypane świeżą kolendrą.